viernes, 12 de junio de 2009

A CAROD-ROVIRA EL SINDIC DE COMPTES LI DETECTA GREUS IRREGULARITATS EN LA ACCD

Escàndol pels comptes d'una agència que depèn de Carod.

El Síndic de Comptes revela irregularitats en l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), a càrrec de vicepresident del Govern.

El descontrol econòmic en l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), que depèn orgànicament del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va convertir en la tònica general durant tot el 2007. Un informe de la Sindicatura de Comptes, que dirigeix el socialista Joan Colom, denuncia una llarga llista d'irregularitats: subvencions amb criteris poc clars, pagaments duplicats a la Seguretat Social, un ús excessiu de targetes de crèdit la titularitat-en dos casos-requeia en persones que estaven en excedència, cobraments irregulars d'avenços, dinars de treball que generaven factures i dietes simultàniament ... Després de conèixer aquesta tirallonga, CiU va sol licitar ahir la compareixença parlamentària del vicepresident Carod-Rovira.

L'informe del Síndic detalla com l'ACCD-que tenia aleshores un pressupost de 52,1 milions-celebrava reunions periòdiques a l'hora de dinar i al menys en 23 ocasions alguns dels membres de la comissió passaven el tiquet restaurant, per la qual cosa "carregaven al pressupost de l'agència dos pagaments per un mateix despesa". Entre els assistents a aquestes àpats figuraven, entre d'altres, el director general de Cooperació, el republicà David Minoves, i el director de l'ACCD, Andreu Felip.

D'un total de 12.000 euros que es van destinar en l'exercici 2007 a menjars i partides protocolàries, més de 2.300 euros corresponien als dinars de la comissió. En les al legacions a l'informe, l'ACCD assegura que aquest "ja ha estat retornat".

Una altra de les irregularitats detectades es troba en els mecanismes i les valoracions de l'ACCD a l'hora d'atorgar les subvencions. L'informe explica que en dues convocatòries de subvenció "no hi ha coherència entre les puntuacions de les juntes de valoració i les resolucions de la concessió". Així, es van donar subvencions en casos en què la puntuació era baixa, d'acord amb les bases reguladores, i es van negar a altres que tenien una puntuació molt superior.

El descontrol de l'agència queda reflectit en l'ús de la targeta de crèdit. L'ACCD comptava amb 29 targetes-excessives segons la Síndic-. En dos casos la titularitat de les targetes requeia en dues persones en excedència.

L'informe també revela que aquest any es van anticipar 1.500 euros al director general de Cooperació i que després aquest import no va ser retornat. A més no s'ha trobat cap tipus de documentació que ho justifiqui. L'ACCD justifica davant la Sindicatura de Comptes aquest import al legant que es "va utilitzar per cobrir les necessitats" del director i que serà retornat "properament". Una dada revela el grau de descontrol: es va pagar dues vegades a la Seguretat Social un deute de 51.185,28 euros.

Els comptes de ACCD en l'exercici 2007 revelen que es va gastar un total de 272.600 euros en la primera festa de la cooperació catalana, i que es van invertir 278.263,95 euros en assessorament extern. Per al present any, i segons va informar la pròpia agència, invertiran més de 300.000 euros a ajuntaments per a que duguin a terme projectes de sensibilització sobre cooperació al desenvolupament.

Font: La Vanguardia (12-06-2009).

No hay comentarios:

Publicar un comentario